MySuperSomething !
Everything has its own beauty. Learn it. Live it. Love it =)
Giveaway World Hijab Day by Cahaya Kekuatanku | ♔ MiaLovaetto ♔ >
«
»

Monday, January 27, 2014

Giveaway World Hijab Day by Cahaya Kekuatanku

Bismillah.
Assalammualaikum =)

First and first thing pada yang taktahu, pada 1 Februari nanti merupakan World Hijab Day atau Hari Bertudung Sedunia. Actually, bukan hari tu je kena pakai tudung. Haa haa haa. Jangan salaah konsep. Hari-hari kena pakai tudung taw. Even kita dah meninnggal dunia nanti pun still kena pakai tudung taw. Huhuhu. And this giveaway sememangnya dibuat khas untuk World Hijab Day pun.

Click banner to join.
*Dah tamat contest nya =)*


Kenapa kita kena pakai tudung?



Kita kena pakai tudung sebab tudung tu merupakan salah satu cara atau  material yang digunakan untuk menutup aurat. But nowadays, ramai yang menggunakan tudung sebagai fesyen semata tapi aurat tetap tak ditutup dengan sempurna. *nangis*  Pakai tudung tak wajib, tutup aurat tu hah yang wajib. Tak salah kalau nak berfesyen tapi yang wajib tu patut diutamakan. Ye ke tidak? Tudung pun dah ada macam-macam jenis kan sekarang. Shawl la, pashmina la, halfmoon la, tudung saji and whatsoever laa. But for me nak berfesyen pun boleh tapi jangan lah sampai tabarruj. Apa tu tabarruj? Tabarruj tu bergaya secara berlebih-lebihan sampai boleh tarik perhatian orang ramai. Fuhh. Sebagai muslimah yang dimuliakan sepatutnya, pandangan pandangan macam tu tak diperlukan. Lagi-lagi kalau ajnabi yang tengok. Uish. Bahaya! Macam mana boleh jadi tabarruj? Hmm mungkin dari segi gaya (contoh macam lilit lilit bagai, naik rimas pun ada) atau pun dari segi pemilihan warna pemakaian (warna blok, warna yang striking gitu). So for me, pemakaian hijab yang paling sesuai mestilah LABUH, LONGGAR dan SELESA =)



Kelebihan pakai tudung :
- dapat pahala ^^
- dapat elak daripada terkena percikan api neraka kat akhirat sana. *insyaAllah kalau berjaya menutup aurat dengan sempurna =)
- dapat elak daripada ayah, abang, adik lelaki, suami dan sebagainya ditarik ke neraka dek kerana dosa tayang rambut ><
- dapat hindar daripada masalah maksiat zina mata orang lain
- dimuliakan oleh masyarakat *takde orang nak buat jahat. takde orang nak usik, buat bunyi2 tikus tu.
- dapat jadi wanita solehah =)

Okay okay. Actually banyak kelebihan tudung but what comes on my mind ni je lah. Huhu. Its look like Im excited nak membebel. Aherher.

Banyak hadiah yang ditawarkan untuk contest ni. Hadiah yang Mirza berkenan ofcourse shawl dan tudung bawal. Heheh. Okay sampai sini saja. Sekian =)
♥ Setiap yang baik itu datangnya dari Allah, manakala yang buruk datang dari hamba-Nya sendiri. :) ♥

4 comments:

Miss Fairytale said...

Assalamualaikum :) Saya dari segmen yang sama ;0
http://fairytaleeeeeee.blogspot.com/2014/01/giveaway-world-hijab-day-by-cahaya.html
Salam ukhwah darl. :D

Nurina Izzati said...

Terima kasih kerana menyokong. Semoga berjaya. ^^

miya amira said...

dtg dr segmen yang sama...
good luck

http://sigadisberkacamata.blogspot.com/2014/01/giveaway-world-hijab-day-by-cahaya.html

Akeyla Azmi said...

Goodnight hehheehhe xD
Qila blogwalking jap before tidur ni hiks.

Betul :D Qila setuju sangat sangat.
Support giveaway hijab day ni hiks. <3

Blog qila hehe

;