MySuperSomething !
Everything has its own beauty. Learn it. Live it. Love it =)
Oh My Arabic ! | ♔ MiaLovaetto ♔ >
«
»

Friday, February 7, 2014

Oh My Arabic !

Bismillah.
Assalammualaikum.



First and foremost, belajar pelbagai bahasa ni sangatlah awesome! Tak dinafikan.

Teringat dulu masa Form 1. Masuk sekolah yang ditawarkan bahasa Arab sebagai matapelajaran wajib. Alhamdulillah. Seriously, seronok sangat rasanya walaupun masa tu ilmu bahasa Arab ni teramatlah cetek. Masa sekolah agama dulu memang ada belajar bahasa Arab ni, tapi macam tak masuk je kat kepala. Hee. Tak ambil kisah sangat sebab bahasa Arab bukan subjek utama untuk lulus masa tu. So, for me, asal ada je lah. Tapi itu dulu. Okay. Back to zaman form 1. Masa minggu orientasi ada test. Test untuk tentukan kelas. Yup, termasuklah subject bahasa Arab tu. Soalan tak susah. Seriously! Tapi bagi budak macam saya ni agak susah lah. Apa tidaknya, belajar tak masuk kan. Hee. So, I hentam saja lah. Haa. Masa dah mula sesi pembelajaran, senang je masuk apa yang ustazah ajar. Alhamdulillah. Paling best, I finally managed to score well in the first exam. First? Baru first kan? Haha. Okay lah. Tak ingat dapat tak highest mark among the class. Heehee. Tapi alhamdulillah markah agak tinggi. 97%. To be honest, silibus bahasa Arab masa tu memang macam sama taraf je silibus bahasa Arab sekolah rendah. Senang sangat. Cuma bila dah nak sampai tahap ke PMR tu agak payah sikit. Bukan payah sangat actually. Cuma nak mantapkan nahu, sorof, qawa'id dan kalimah untuk buat karangan yang mantopppp. Dan karangan pun bukan panjang sangat. Antara tajuk yang famous, - Baiti Jannati (Rumahku Syurgaku) - Madrasati (Sekolahku) - Hiwayati (Hobiku) - Usrati (Keluargaku) - Lughatul Arabiah (Bahasa Arab). Tapi itu untuk peringkat PMR je okay.

Ready ! The challenge begin .
Masuk upper form, "Erghh apa ni?" . Okay. Dah masuk peringkat SPM, takkanlah sama dengan PMR kan? Pada peringkat SPM, saya dah mula mengenali apa yang susahnya. Tak tak. Tak susah sebenarnya. Kalau faham senanglah jadinya. Time ni dah jarang dah score 90+. Jarang? Rasanya sekali dua je kot. Ahah. Lepastu asyik sangkut je. Karangan je dah kena berapa patah perkataan. Markah tinggi jugak kat karangan. Nak score kat karangan mestilah ayat yang hebat hebat. Dah tak main dah ayat PMR yang simple simple tu. The best way, hafal je lah karangan. Alhamdulillah. Allah permudahkan segalanya from nothing to something. Yes, now I gain something. For me, bahasa Arab lah antara subjek yang paling senang. Tak tahu kenapa. Hehe. Tapi bila tengok keputusan peperiksaan dari form 1 sampai form 5, not bad. Paling tidak pun pernah fail sekali je. Tu pun masa form 1. FAIL? Ye, gagal untuk mendapat A. Huhu. But overall, A always lah. Tapi A pelbagai jenis.

Apabila kita ikhlas melakukan sesuatu perkara, Allah akan reda. Allah akan bantu. Allah akan permudahkan. InsyaAllah. Inna Allah ma'ana.

Alhamdulillah. Bila mengaji pun, kadang kadang tanpa melihat tafsirannya pun saya dah faham sedikit apa maksud ayat tu. Tapi untuk kepastian, semak balik dekat tafsirannya. Dan bila tahu betul apa yang saya fahamkan tu, ouh bahagianya rasa! Rasa berbaloi baloi.

"Sesungguhnya, Kami turunkan ia (al-Quran) sebagai bacaan berbahasa arab agar kamu semua berfikir." - Surah Yusuf, ayat 2.

Idea : Rindu sekolah. Rindu nak belajar. Rasa macam bahasa Arab dah lemah x.x Sebab ilmu tanpa amal tu sia-sia, amal tanpa ilmu tu gila. Kalau kat sekolah, bila belajar dapatlah amal kan ilmu tu. Bila dah tak sekolah, cakap sorang sorang lah kot xD
Saya harap saya dapat belajar lagi dan lagi bahasa Arab ni. Sambung dekat U nanti. InsyaAllah. Doakan saya ^^

Oh My Arabic !!
Lughatul arabiah, lughatul quran, lughatul jannah. Bahasa yang Rasulullah gunakan.
Jom belajar arab ! Banyak faedahnya . Hayya ala falah ma'an . ^^

Ma'a ssalamah wa ila lliqa'.
Wasalam.
♥ Setiap yang baik itu datangnya dari Allah, manakala yang buruk datang dari hamba-Nya sendiri. :) ♥

3 comments:

Miftahul Raudhah said...

Jemput baca, jemput komen. Thanks! :D
http://pelangiraudhah.blogspot.com/2014/02/pelangi-indah.html

Razi ten said...

Always wanted to learn Arabic, I took arabic during my primary school but like you said, tak masuk langsung. Although here in university, I have a lot of foreigner friends from Arab, should've ask them to teach me but just no guts to ask them to teach me officially >.<

MiaLovetto ^^ said...

@Razi ten Haha. You should try to ask them. InsyaAllah mereka akan bantu. Maybe mereka pun suka nak ajar orang pasal mereka kan. lagi kita bersemangat, lagilah diorang excited. Hehe.

;