MySuperSomething !
Everything has its own beauty. Learn it. Live it. Love it =)
SAHABAT ! | ♔ MiaLovaetto ♔ >
«
»

Friday, February 11, 2011

SAHABAT !


Islam sangat mementingkan perihal rakan , teman, kawan atau sahabat. Benda ini bukan remeh dan memang dititikberatkan dalam menjalani kehidupan.

Jika seseorang mencintai saudaranya, maka khabarkanlah bahawa ia mencintainya. Tapi perlu betul. Saudara biar yang sama jantina.

Sayidina Ali pernah berkata, selemah2 manusia ialah orang yang lebih lemah daripada itu ialah orang yang mensia2kan sahabat yang telah dicari.
Bagaimana mahu menjadi sahabat yang baik?
Carilah sahabat yang akan engkau beri ketulusan dan hak ukhwah, bukannnya yang engkau harapkan menerima sesuatu daripadanya.


Tambahan, ciri2 sahabat yang baik ada pada Sayidina Abu Bakar r.a. sendiri. Sahabat paling rapat Rasulullah SAW. (Selawatlah ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW)
Mari kita menyingkap tabir sirah, sewaktu peristiwa hijrah , dalam lelah ingin terlena, Abu Bakar memberikan pahanya sebagai lapik tidur Baginda.
Pepatah Arab ada mengatakan, kalau kita bersahabat dengan penjual kesturi, baunya pasti terlekat wangi. Kalau bersahabat dengan orang yang kerjanya membakar arang, mengetuk besi, pasti badan berbau asap, baju kita mungkin terkoyak terkena bara api...

CERPEN : RENEK-RENEK HUJAN . .
suke2 ~ <3

♥ Setiap yang baik itu datangnya dari Allah, manakala yang buruk datang dari hamba-Nya sendiri. :) ♥

No comments:

;